Co je sója zač
Sója celým jménem sója luštinatá je plodina, která patří mezi luštěniny. Velice oblíbená je u stoupenců zdravé stravy a výrobky z ní najdete jak ve zdravé výživě, tak v obyčejných obchodech. Jako všechny luštěniny obsahuje spoustu minerálů a vitamínů. Důležitá je hlavně kvůli vysokému obsahu bílkovin, kterých v ní najdeme až 35 %. Sója i produkty z ní jsou považovány za superpotraviny.
Teď na malou chvíli zabrouzdáme do historie. Za domovinu této významné luštěniny můžeme považovat hned několik zemí. Jedná se o jihovýchodní Asii, Koreu, Čínu a Japonsko. Nemyslete si ale, že se jedná o nějakou mladici. Sója je známá již od druhého století před naším letopočtem a už v této době z ní obyvatelé Číny vyráběli tofu, které je v této i v sousedních zemích stále těší velké oblibě a jejich obyvatele na ni rozhodně nedají dopustit.
Mezi nejznámější výrobky že sóje patří bezesporu již zmíněné tofu, které celá řada vegetariánů a veganu pokládá za sýr nebo také tvaroh, tempeh, jenž se vyznačuje svou specifickou chutí, sójové omáčky nejčastěji využívané k dochucování nejrůznějších pokrmů, tamari (jedná se defacto o fermentovanou sójovou omáčku), miso, sójové mléko, natto, jogurty a sójová mouka.
Tato luštěnina je velice zdravá konzumuje-li se ve fermentované podobě. Jedná se o proces, kdy se rozloží látky, které nejsou zrovna zdraví prospěšné. Takto upravená sója je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu K2 a probiotik. Mezi fermentované sójové výrobky se řadí kvalitní sójové omáčky, již zmíněný tempeh, natto a miso.
Velkou nevýhodou je, že se tato luštěnina tráví mnohem hůře než jiné luštěniny a taky fakt, že 65 % světově vypěstované sóje je geneticky modifikované. Naštěstí všechny takto upravené potraviny musí být řádně označeny. Proto se vyplatí sledovat obaly všech potravin a důkladně si pročítat jejich složení.